Sanayici, "maliyetleri Düşürmemiz Gerek" Dedi
Sanayici, "maliyetleri Düşürmemiz Gerek" Dedi
Yayınlanma :
20.03.2015 10:10
Güncelleme :
20.03.2015 10:10


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın üyelerine yönelik geleneksel olarak yaptığı Ekonomik Değerlendirme Anketi’nin Ocak ayı verileri açıklandı. ’Temkini elden bırakmayalım’ çağrısı yapan EBSO üyesi sanayiciler, 2015’te maliyetleri düşürmeye odaklandı. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 41’inin ‘maliyetleri düşürmeliyiz’ yanıtını yüzde 22’lik oranla yeni dış pazarlara yönelme, yüzde 18’le iç pazar satışlarını artırmak için yeni stratejiler geliştirmek takip etti.
EBSO anketinde, 2015’in ilk yarısında ’Türkiye ekonomisini etkileyecek en önemli gelişmeler’ sorusuna verilen yanıtlarda EBSO üyesi sanayicilerin yüzde 5’lik kesimi Amerikan Merkez Bankası (FED) in faiz artırım kararının ekonomiye etkisine dikkat çekti. Üyeler, ’2014 yılı firmanız açısından nasıl geçti’ sorusuna ise, yüzde 33’ü ciro ve kar azaldı, yüzde 32’si ise ciro arttı kar azaldı şeklinde yanıt verdi. Bu soruya ’ciro ve kart’ arttı diyen sanayicilerin oranı yüzde 24 oldu.
Anket sonuçlarını yorumlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2015’te sanayicinin maliyetleri düşürmeye odaklandığını, yeni pazarlara yönelme ve iç pazar satışlarını artırmak için ’yeni stratejiler geliştirmek gerek’ diyen sanayicilerin sırasıyla yüzde 5’erlik oranlarla sermaye yapısını güçlendirme ve yerli yabancı ortak arayışını ortaya koyduğunu ifade etti.
Yorgancılar, “2015’te yeni yatırım gerçekleştirmeyi planlayan üyelerimizin yüzde 33’lük kısmı kapasite artırımı, yüzde 30’u ise modernizasyon yatırımı planlıyor. Komple yeni yatırım düşünen sanayicilerimizin oranı da yüzde 21” diye konuştu.
’Döviz borcunuz var mı?’ sorusuna yüzde 54 oranında sanayicinin ‘hayır’ kalan yüzde 46’nın ‘evet’ yanıtını verdiğini ifade eden Yorgancılar, üreten kesimin temsilcileri olarak Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu, sahip olduğu avantajlarla her şeye rağmen geleceğe umutla baktıklarını belirtti. Yorgancılar, “Ocak 2015 dış ticaret endekslerini yorumladığımızda ise ihracat birim değeri yüzde 7 azalırken, ihracat miktar endeksi ise yüzde 6.8 artış göstermiş. Bu veri bizim daha fazla malı, daha düşük fiyatla sattığımızı gösteriyor. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Bunun da yolu hep söylediğimiz gibi yüksek katma değerli üretimden geçiyor” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: