Rotary’den Arabuluculuk Projesi
Rotary’den Arabuluculuk Projesi
Yayınlanma :
17.12.2015 16:25
Güncelleme :
17.12.2015 16:25


Proje yürütücüsü olan Nilüfer Rotary Kulübü Üyesi Ertuğrul Çelik, hedeflerinin toplumsal barışı tesis etmeye okullardan başlamak olduğunu söyledi. Çelik projeyi uygulamaya bu yıl Tophane, Atatürk ve Mimar Sinan Endüstri Meslek Liselerinde başladıkları söyledi. Çelik, önce okullardaki tüm öğrencilerinin katılımıyla yapılan seçimde okulların nüfusuna göre 40 veya 60 öğrencinin ‘Akran Arabulucu Komitesi’nde görevlendirildiğini belirtti.
Arabuluculuk kanununun 2013 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ertuğrul Çelik, “Kanunun amacı hukuki anlaşmazlıkların arabuluculuk kurumu tarafından çözüme kavuşturularak, mahkemelerin yükününün hafifletilmesi. Biz de okullarda uyguladığımız projede aynı mantıktan yola çıktık. Öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkların tatlıya bağlanmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu sayede okullardaki disiplin olaylarının azaltılıp eğitim kalitesinin artmasını hedefliyoruz” dedi.
Ertuğrul Çelik, projenin İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü’nün danışmanlığında yürütüldüğünü anlattı.
2440. Bölge Federasyonu Başkanı Dr. Reha Akın da, Bursa’daki 2. Grup Rotary Kulüplerince hayata geçirilen projenin ülke çapında yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Akın şu bilgileri verdi: “Öğrencilerden aralarındaki anlaşmazlıkların çözümü için şiddet ya da başka yollar yerine önce arabuluculara başvurmalarını isteniyor. Arabulucular anlaşmazlığa düşen öğrencileri tefriş ettiğimiz odalarda bir araya getiriyorlar. Öğrenciler burada problemin kaynağını ve nasıl çözeceklerini konuşuyorlar. Arabulucu onlara asla nasihat vermiyor. Sadece ne istediklerini, sorunu nasıl sorun aşabileceklerini görmelerini sağlayan sağlayacak sorular soruyor. Öğrenciler o görüşmede konuşulanların saklı kalacağını bildiklerinden çok rahat konuşuyorlar böylece sorunlar büyümeden çözülüyor. İlk başta bazı öğrenciler dirense de öğretmenlerin yönlendirmesi ve arabulucuların bir kaç olayı çözmesinin ardından sistem oturmaya başladı.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: