İşitme Engelliler, Artık Kamu Kurumlarında Zorlanmayacak
İşitme Engelliler, Artık Kamu Kurumlarında Zorlanmayacak
Yayınlanma :
16.02.2015 09:00
Güncelleme :
16.02.2015 09:00


Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi, kamu kurumlarında çalışanların işitme engellileri daha iyi anlayabilmesi için vatandaşlara işaret dili eğitimi veriyor. Kurslara katılan vatandaşlar, hem iş bulmayı hem de engellilerin halinden anlamayı amaçlıyor.
Tekirdağ Halk Eğitim Müdürü Suat Aydın, işaret dili kursunu açmalarının işitme engelli vatandaşlara yardımcı olmak ve kurumlarda daha iyi hizmet almalarını sağlamak olduğunu söyledi. İşaret dilini kimsenin bilmediğini söyleyen işaret dili eğitmeni Emine Çiçeköztürk, kursla kamu kurumlarında, işitme engellilerin temsilinin sağlanacağını belirterek, "Şu anda belli bir işi olmayan fakat üniversite mezunu olmuş bizim kursumuzda çok kişi var. Bu kişilerin hem meslek sahibi olmasını sağlamak hem de iş bulma anlamında eşitlerinin yanında bir adım öne geçmelerini sağlamak amaçlanıyor. Onların hem faydalı birey olması hem de engelli vatandaşlarımızın hayatına bir renk, bir amaç ve yardımcı olmak maksadıyla arkadaşlarımız böyle bir eğitim talep ettiler. Bizler de bu kursu açtık. Amacımız hem işitme engellilere ve diğer engellilere engelsiz bir dünya oluşturmak. Buradaki arkadaşlarımın da amacı bu. İşitme engelli olmayan kişilere iş fırsatı hem de işitme engellilere yardımcı olmak. Hastanelerde ve bazı yerlerde kendini ifade edemeyen insanlar var. İş konusunda sağlık kuruluşlarında, halkla ilişkilerde, adliyelerde ve polis karakollarında iş imkanı olabilir. Bazı özel kurum ve devlet kurumlarında işitme engeli dilini bilmekte bir ayrıcalık var. Bu hem yardım hem de dünya vatandaşı olmak için bir yol. Kişisel fayda ve topluma da fayda var. Sadece devlet kurumlarında değil özel sektörde de iş imkanı bulunabilir" ifadesini kullandı.
Kursun öğrencilerinden Şehriban Berçin, işaret dili kursuna engellilerin halinden anlayabilmek için katıldığını belirterek, "Farkındalık oluşturmak, etrafımızdaki insanlara yardımcı olmak, onları anlamak, onların dünyasına girmeyi amaçlıyoruz. Bugün sınıfımıza gelmemiş bir arkadaşımız var. Anne ve babası işitme engelli. Arkadaşımız onlarla büyümüş ve ona ilk sorduğumuz sen nasıl konuşabildin dedim. Ailesinden destek almış. Bir tane yine duymayan arkadaşımız vardı. Biz burada eğleniyoruz o dışarıya bakıyordu. Kendisine dokunursanız cevap veriyor. Onların hayatına girmek onları anlamak farklılık oluşturmak istedik. Meslek olarak iş imkanı olmayanlara bir iş kapısı açılabilir" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: