Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
Yayınlanma :
15.10.2015 20:40
Güncelleme :
15.10.2015 20:40


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyanın en büyük rüzgar türbini üreten bir firma olan TPI Kompozit’in, yeni rüzgar kanat üretim tesisinin İzmir Serbest Bölgesi’nde düzenlenen temel atma törenine katıldı. Bakan Zeybekci, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor. İskandinav ülkelerine gittiğimde söylüyorum. ’Bizim Türkiye olarak bir haftada yaşadığımız gündemi siz bir yılda yaşasanız ülke darmadağın olur’ diyorum" diyerek konuşmasına başladı. Enerji üretim ve tüketiminin son 12 yılda iki katına çıktığını vurgulayan Zeybekci, gelecek 10 yılda da iki katına çıkacağını, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının daha büyük önem taşıdığını anlattı. Aliağa Serbest Bölgesi’nde ihtisas anlamında yoğunlaşma olacağını belirten Zeybekci, yenilenebilir enerji teknoloji faaliyetlerinin İzmir’de 5’inci bölge teşviklerinden yararlanabileceğini söyledi. Zeybekci, “2016 yılının Haziran’ında ilk kanadı çıkarma töreninde buluşalım" diyerek konuşmasını tamamladı.
Temel atma töreninde konuşan İzmir Serbest Bölgesi Müdürü Eyüp Sevimli, “Deri sektörünün yaşadığı kriz ve daralma, bölgeye ulaşım yollarının yetersizliği merkeze uzaklık nedeniyle hak ettiğimiz yatırımı çekemedik. Bölgemizde yoğunluk üretim sektöründe. Deri, kimya, gıda, elektrik elektronik, mobilya makine ve plastik sektörü var. Depoculuk da gelişiyor. Bölgemizde bin 200 kişi çalışıyor" dedi.
Firma Genel Müdürü Şenol Bircan, dünyanın global rüzgar enerji tribünü üreten bir şirket olduğunu belirterek, Türkiye’de 2012 yılında Sasalı’da faaliyete başladıklarını burada dünyanın iki büyük liderine kanat ürettiklerini söyledi. Bircan, “Mevcutta bin 200 kişiye iş sağlıyoruz. Kanatlar ağırlıklı olarak Avrupa’ya gidiyor. İlk yatırım 50 milyon doları aşacak. Bir iki yıl içinde katlanacak. Planladığımız fabrika 2016 yılı ortasında faaliyete geçecek. 2017 ilk etapta 800 kişiye istihdam sağlayacağız" dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, İzmir Serbest Bölgesi’nde bin 200 kişinin çalıştığını, yeni tesisle istihdamın 2 bine yükseleceğini ifade etti.
Yenilenebilir enerjinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Toprak, tesisin istihdama ve ihracata katkısı olacağına inandığını dile getirdi.
Açılış töreninde Şenol Bircan Bakan Zeybekci’ye, bakır tabak hediye etti. Menemen Belediye Başkanı CHP’li Tahir Şahin, Bakan Zeybekci’ye deri işlemeli toprak vazo hediye etti. Zeybekci ve protokoldekiler, önlerindeki butonlara basarak temele ilk harcı koydu.
Temeli atılan tesise ilk etapta 50 milyon dolar harcanacak, 275 bin metrekarelik alanda üretime geçtiğinde 800 kişiye istihdam sağlayacak. Mayıs 2015 yılında tesisin açılması planlanıyor, üretim başladığında firmanın ürettiği kanat miktarı ikiye katlanacak. Firmanın 2017 yılında tam faaliyete geçtiğinde 70 milyon dolar ihracat yapması hedefleniyor.
Törene Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Vali Mustafa Toprak ve Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Menemen Ticaret Odası başkanı Yılmaz Güral, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: