Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici:
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici:
Yayınlanma :
24.11.2015 10:35
Güncelleme :
24.11.2015 10:35


Günümüzde sanayi ve tarım alanında gerçekleştirilen üretimler, dünya ekonomisinde önemli bir paya sahip olmakla birlikte, kültür endüstrisine önem veren ülkeler ve markalar ise bir adım öne çıkıyor. İzmir ve Türkiye’nin kendi özdeğerleriyle markalaşarak, bilinirliğinin artacağını belirten Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, oluşturulacak kültür endüstrisinin Türkiye’ye önemli katma değer sağlayacağını söyledi. Küresel anlamda asıl rekabetin, artık kültürler arası olduğunu kaydeden Ekici, sinemanın bu anlamda en etkin güçlerden birisi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ekici, “Gençlerimize, ‘zenginden alıp fakire veren tarihi bir kişiliği söyleyin’ diye sorduğumuzda, aldığımız cevap ‘Robin Hood’ oluyor. Kendi öz değerimiz olan ve Türk dünyasında Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar bilinen en yaygın destanımız Köroğlu’nun adı telaffuz bile edilmiyor. Böylesine bilinen bir değerimizi, öncelikle kendi içimizde tanıtmalı, sonrasında ise dünyaya anlatmalıyız” diye konuştu. “Çok çeşitli bir kültüre sahip olduğumuzun bilincinde olmalı ve bunu dışarıya da aktarabilmeliyiz” diyen Metin Ekici şöyle devam etti: “Öncelikle kültürel kodlarımıza sahip çıkmalıyız. Enstitütü olarak, 2006 yılında Türk dünyasındaki tüm Türk destanlarını 46 ciltlik bir eserde topladık. Bunu yaparken amacımız, Türk dünyasının genel bir külliyatını Türkiye’ye kazandırmaktı. Bununla birlikte, yazarlara, senaristlere ve yönetmenlere alanlarında kullanabilecekleri özgün metinler sunmayı amaçladık.”
“MASAL ANLATICILARI YETİŞTİRİLDİ”
Ülkemizde masal kültürünün azaldığını ve enstitü olarak masal anlatıcılığı alanında eğitim vererek çocuklara Türk masallarını sevdirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Metin Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege Üniversitesi öğrencilerinin katıldığı proje kapsamında, öğrencilerimize üç ay süren bir eğitim verdik. Drama, müzik, masal kurgusu ve diksiyon eğitiminin ardından, masal anlatıcılarımız Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka’daki 40 okula giderek Türk masallarını anlattılar. Bunun yanı sıra; öğrencilerimiz evde kardeşlerine ve akrabalarına, mahallede ise komşularının çocuklarına da masal anlatarak daha çok kişiye ulaştılar. Burada önemli olan bir diğer konu ise, ’masalları yaşlılar anlatır’ algısını yıkmaktı. Gençlerin masalları daha güzel anlattığına tanık olduk.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: