Fıstık hasat şenliği programı, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve beraberindeki heyetin Şapköy köyünde edilen duaların ardından Antep fıstığının ağacından hasat edilmesi ile başladı. Ardından Şapköy meydanında hasat şenliği etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, “Çanakkale’miz, hem tarım, hayvancılık, süt ve süt ürünleri, hem doğa, tarih ve turizm alanlarında yatırıma elverişli bir konuda. Son birkaç yıldır, dünyanın içerisinde bulunduğu kriz ortamından, üretimi güçlü olan devletler daha az etkileniyor. Dünya genelinde yaşananlardan kaynaklı bizim de sıkıntılarımız oldu, girdi fiyatlarında artışlar oldu. Devletimiz bu süreçte mümkün olduğunca desteklemelerini sürdürüyor. Bize düşen ise üretmek. Üretmeyi asla bırakmamamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yeni ekonomi modelimiz, üretime, yatırıma ve istihdama dayalı ekonomi modeli. Eğer biz üretmeyi bırakırsak, işte o zaman sıkıntı yaşamaya başlarız. Zaten devletimiz, ‘üreteceğim, çalışacağım, yatırım yapacağım’ diyenlere gereken desteği veriyor, vermeye de devam edeceğiz. Çanakkale genelinde 2021 yılında tarım üreticilerimize toplam 309 milyon 13 bin 136 Lira destekleme ödemesi yapıldı. Bir çok kurumumuzun çeşitli meslek kollarına çok kapsamlı destekleme programları bulunuyor. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan’la birlikte, yatırım, üretim yapmak isteyen tüm girişimcilerimize omuz vermeye, destek olmaya gayret ediyoruz. Kooperatifleşmeyi teşvik ederek özellikle kırsalda hemşehrilerimizin emeğini ekonomiye kazandırmaya, gelir kapısı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kooperatiflerimizi de çeşitli hibe desteklerinden faydalandırıyor, hızlıca üretime geçebilmelerine zemin hazırlıyoruz. İşkur’un desteklemeleriyle, istihdamın artırılmasının önünü açmaya çalışıyoruz. Bu sıkıntılı süreci mümkün olan en kısa zamanda aşabilmek için, devletimiz tüm birimleriyle halkımız için seferber olmuş durumda” dedi.
Çanakkale’nin, çok verimli topraklara sahip olduğunu da hatırlatan İskenderoğlu, “Şimdiye kadar, çoğunluğu tarım ürünü olmakla birlikte 10 ürünümüz Coğrafi İşaret Tescili aldı. Bu ürünler, bir çok ilimizde yetişiyor olsa da, Çanakkale’mizde yetişen ürünlerimizin tadı, kokusu, aroması bir başka oluyor ve diğerlerinden hemen ayırt edilebiliyor. Lapseki Şeftalisi, Bayramiç elması, Bozcaada Çavuş üzümü, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kapya biberi gibi… Bizlere düşen de, bu verimli toprakları en iyi şekilde değerlendirmek. Tarım İl Müdürlüğümüz, ilgili diğer kurumlarımız, bunun için elinden geleni yapıyor. İşte en güzel örneği; Antep Fıstığı. Adı Antep Fıstığı olsa da, özellikle Güneydoğu’da bir çok şehirde üretiliyor. Şu anda Gaziantep ve Şanlıurfa arasında tatlı bir rekabet var. Siirt fıstığı kendine has özelliğiyle diğerlerinden ayrılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin çalışmaları, İl Tarım Müdürlüğümüzün gayretleri, İl Özel İdaremizin destekleriyle bu yarışa biz de katıldık. Antepfıstığı hiçbir kültür bitkisinin yetişmediği meyilli, taşlık, kayalık, kireçli ve verimsiz topraklarda yetişebiliyor, toprak erozyonunu önlüyor. Çanakkale’de yoğun miktarda bulunan yabani antepfıstıkları aşılanarak kırsal alandaki üreticilerimize gelir sağlamak, yabani antepfıstıklarını ülke ekonomisine kazandırmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak, köylerden şehirlere olan göçü önlemek amacıyla başlayan bu çalışmada, bugün hasat şenliği yapacak noktaya ulaştık. Bu ürünlerin önemli bir kısmını, fıstığa adını veren Antep’e satıyoruz. Çünkü Antep’te bu fıstığın önemli bir bölümü, ilin yine başka önemli bir ürünü olan baklava yapımında değerlendiriliyor. Çanakkale’de yetiştirdiğimiz fıstık ise rengi ve dayanıklılığıyla baklava yapımına daha uygun” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, program ‘En güzel fıstık yarışması’ Üreticilere sertifika verilmesi ve halk oyunları gösterisi ile sona erdi.