"Yeşil" Yerel Yönetim Binamız Artık LEED Gold Sertifikalı…
Türkiye'nin yarışma yolu ile seçilen ilk 'yeşil yerel yönetim binası' olma özelliğini taşıyan Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Sertifikasını almaya hak kazandı.
Türkiye'nin yarışma yolu ile seçilen ilk 'yeşil yerel yönetim binası' olma özelliğini taşıyan Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Sertifikasını almaya hak kazandı.
Ülkenin örnek projelerinden biri olarak, bulunduğu çevre ve koşullara yönelik sürdürülebilir ve çevreci bir yaklaşımla tasarlanan, aynı zamanda kentte de farkındalık yaratmayı amaçlayan “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası için yapılan LEED Sertifikası başvurusu olumlu sonuçlandı.
Bina ve kent ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirme ve yayma hedefiyle Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Sertifikası süreci, arazi seçiminden proje tasarımına, yapı inşasından sonraki tüm mekanik ve elektrik tesisatlarının test süreçlerine kadar olan çok uzun ve yoğun bir zaman dilimini kapsıyor. Bu doğrultuda; global çevre sorunlarına olan farkındalık ve sürdürülebilir bir yaklaşımla yola çıkılan, enerji kaybını en az sevide tutmak amacıyla tüm mimari, statik, mekanik, elektrik ve altyapı kapsamında tercih edilen ve uygulanan teknik özellikleri sayesinde Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binamız iyi bir derecelendirmeyle LEED Gold Sertifikasının sahibi oldu.
10 bin metrekare açık alan ve yaklaşık 27 bin metrekarelik kapalı alanda, kentin en işlek noktalarından birinin çehresini değiştiren Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası, tüm teknik özelliklerinin yanı sıra hemşehrilerimizin Belediye iş ve işlemleri ile birlikte sosyal anlamda da aktif ve verimli kullandığı Kent Meydanı, Kültür Merkezi, Sergi Salonu gibi mekanları da kente kazandırdı.
Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Özelliklerine İlişkin Bilgi
“Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binamız, LEED Sertifikasının gerekliliği olan enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek pek çok teknolojik donanıma sahiptir. Yapı çatısının tamamı güneş enerji panelleriyle kaplanarak elektrik enerjisinin büyük oranda geri kazanılması sağlanmaktadır. Yapı cephesinin büyük bir kısmında Low-e teknolojili cam cepheler tercih edilerek ısı kaybı minimuma indirilmiştir. Cam cephelerin önlerine delikli güneş kırıcı paneller eklenerek soğutma enerjisinden tasarruf sağlayacak gölgelenme alanları oluşturulmuştur. Yapı içerisinde tüm ofislerin ve koridorların gün ışığından faydalanması adına skylight cam çatı kullanılmıştır. İç mekânda, ofis geçişlerinde ve koridorlarda kullanılan cam modüler sayesinde yapının gün ışığından maksimum kapasiteyle faydalanması sağlanmış olup gün içinde ışık enerjisine olan ihtiyaç en az seviyeye düşürülmüştür. Aydınlatma kontrol sistemi ile yapının enerji kontrolü otomasyon sistemine bağlanmıştır. Çatıdan ve teraslardan sifonik sistem ile toplanan yağmur suları 75 tonluk yağmur suyu deposunda peyzaj sulamasında kullanılmak üzere depolanmaktadır. Binada ayrıca, gri su olarak tanımlanan, lavabolardan akan suların toplanarak arıtılıp rezervuarlarda yeniden kullanıldığı mekanik sistem kullanılmıştır. Binanın ısı ihtiyacını karşılayan Kojenerasyon cihazı ile elektrik üretilmekle beraber artan baca ısısı hem ısıtma hem de soğutmada kullanılmaktadır. Isıtma ve soğutma sistemlerinde, bakım ve drenaj maliyeti bulunmayan chilled beam cihazı tercih edilmiştir. Cam cephe önlerinde, hızlı ısıtma yapması ve ısı kaybını minimuma indirmesi nedeniyle konvektör sistemi kullanılmıştır. Yapı içesinde kullanılan yapı elemanları brüt beton, cam, çelik ve alüminyum gibi doğal malzemelerden tercih edilmiştir.