DEPREM ÇALIŞTAYI-2 GERÇEKLEŞTİRİLDİ
'Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak: Çanakkale Örneği' temalı 2. Deprem Çalıştayı Double Tree by Hilton'da gerçekleştirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yürütücülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda, İÇDAŞ sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştaya; Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ve il protokolü katıldı.
Konuşmasına çalıştayın amacına değinerek başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen “insanların can ve mal güvenliğini artırmak için yapabileceklerimizi tartışmak üzere bir araya geldiğimiz çalıştayımızın amacı; deprem riskini azaltmak, farkındalığı artırmak ve dayanıklılığı güçlendirmek için bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel çözümler üretmek. Bu amaçla; kentlerimizi daha güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için eylem planları oluşturmak, deprem riskine karşı toplumsal bilinci yükseltmek ve güvenli bir gelecek inşa etmek için bir adım daha atmak için buradayız” dedi.
Şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa dileyen Çelen, “Bu depremlerden sonra Çanakkale Valiliği olarak derhal deprem bölgesine yardım çalışmalarımıza başladık. Sabah ilk saatlerde arama, kurtarma ve sağlık ekiplerimiz bölgeye doğru yola çıktı. Aynı zamanda, ilimizde de Valimizin başkanlığındaki GAMER (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) aksiyon aldı. Koordinasyon sağlayarak, deprem bölgesine sağlık, hasar tespit, insani yardım, psiko-sosyal destek, altyapı, eğitim, barınma ve konut gibi pek çok alanda destek sağladık” dedi.
Deprem riski yüksek bir kent olan Çanakkale’nin nüfus yoğunluğu, yapı stoku, zemin durumu gibi faktörlerin deprem riskini artıran unsurlar olduğunu belirten Çelen, Çanakkale’nin zengin tarihi ve kültürel mirasının da depremden korunmayı hak ettiğinin altını çizdi. Çelen, “Bugün; deprem riskini azaltmak, farkındalığı artırmak ve dayanıklılığı güçlendirmek için elimizde birçok imkân var. Bu imkânları en iyi şekilde değerlendirmek için buradayız.
Yaşadığımız acı olaylar, deprem riskini azaltma yönünde üzerimize düşen sorumluluğun büyüklüğünü gösteriyor. Ayrıca, Bakanlığımızın öncülüğünde geliştirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli, bilimsel ve teknolojik çözümlerle ülkemizi deprem ve iklim değişikliği gibi afetlerden koruma amacını taşımaktadır. Bu model, bilimsel verileri, teknolojik araçları ve paydaş işbirliğini bir araya getirerek ortak bir akıl ürünü olarak hayata geçirilmektedir. Bu model sayesinde ilimiz ve ülkemiz, afetlere karşı daha dayanıklı hale gelme yolunda önemli adımlar atmış olacaktır” dedi.
Çalıştayın neticesinde Çanakkale için somut çıktılar elde edileceğini umduğunu belirten Çelen, Çalıştayda emeği geçenlere teşekkür etti.
BÖLGEDE GERÇEKLEŞEN DEPREMLER, RİSKİN CİDDİYETİNİ GÖSTERİYOR
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu konuşmasına “Tarihi ve doğal güzellikleri ile ülkemizin önemli bir kenti olan Çanakkale, jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski yüksek bir bölgede yer almaktadır. Bölgede meydana gelen depremler, bu riskin ne kadar ciddi olduğunu göstermektedir. 1912 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde, Çanakkale ve çevresindeki birçok yerleşim yeri büyük zarar görmüştür. Yakın yıllarda da farklı büyüklüklerde meydana gelen depremler nedeniyle yine özellikle ilçelerimizdeki birçok yerleşim yeri hasar görmüştür” diyerek başladı.
Deprem riskini azaltmak için, öncelikle depremsellik riskini doğru bir şekilde belirlememiz gerektiğini belirten Rektör Erenoğlu, “Bu kapsamda, Çanakkale'nin depremsellik riskini belirlemek için gerekli çalışmalar yürütülmeli ve deprem riskine karşı alınması gereken önlemler daha doğru bir şekilde belirlenmelidir. ÇOMÜ olarak, deprem gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve riskleri azaltmanın önemine inanıyoruz. Bu kapsamda 17 Ağustos 1999 depreminin 24. yıldönümünde düzenlediğimiz ilk çalıştayımız, deprem konusunda farkındalığı artırma ve hazırlıklı olma konusunda önemli bir adım oldu. Bugün, ikincisini düzenlediğimiz deprem çalıştayı; Çanakkale'nin depremsellik riskini ve bu risklere karşı alınması gereken önlemleri ele almanın yanında ilk çalıştayın sonuçlarının tartışılması için önemli bir platform oluşturacaktır. Çalıştay kapsamında; deprem konusunda uzman akademisyenler, paydaşlar ve Çanakkaleliler bir araya gelerek, depreme hazırlıklı olmak için yapılması gerekenleri ilk çalıştayda olduğu gibi, yine odak grup toplantıları formatında ele alacaklardır” dedi.
ÇOMÜ’nün, deprem konusunda farkındalığı artırmak ve hazırlıklı olmak için çalışmaya devam edeceğini belirten Rektör Erenoğlu, çalıştayın da bu konuda önemli bir katkı sağlayacağına inandığını belirterek “Çalıştayın verimli geçmesini ve elde edilecek sonuçların kentimize ve ülkemize faydalı olmasını diliyorum. Bu vesileyle, çalıştayımızın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve çalıştayın sponsorluğunu üstlenen İÇDAŞ'a teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.
Çalıştayın bilgilendirme ve değerlendirme konuşmasını yapan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu gibi iki büyük ve aktif sayın fayın etki alanında bulunan Türkiye’de yaşanan her deprem sonrasında yerleşim yerleri ve sanayinin depremlerden etkilenmesi bu konunun ne kadar önemli ve güncel olduğunu gösteriyor. Türkiye’de hiçbir deprem beklenmedik değil. Yalnızca İstanbul değil, Çanakkale de dâhil olmak üzere çoğu şehir tehdit altında. Deprem öncesi ve sonrası alınacak tedbirler, belirlenecek hedef ve stratejiler ve yeni eylem planlarının yanı sıra tarihsel, kültürel yapısı ve doğal zenginlikleri ile şehrin afetlere karşı hazır hele getirilmesi son derece önemlidir” dedi.
SONUÇ RAPORU SENTEZLENEREK DEKLARASYON OLARAK YAYIMLANACAK
Çalıştay kapsamında; ÇOMÜ yürütücülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda, konunun muhatapları olan kurum ve kuruluş temsilcileri bir araya geldi. Deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri 7 ayrı odak grubunda detaylı olarak ele alındı. Değerlendirmemelerin ele alınması ile yol haritasının daha net ortaya çıkarılması tespit ve önerilerin süründürülebilir ve sağlıklı olabilmesi adına geniş bir katılımla paneller gerçekleştirildi.
Uygun zemin, yapı sağlığı ve güvenliği, sürdürülebilir planlama, kentsel dönüşüm, kırsal dönüşüm, dijital alt yapı ve afet farkındalığı olarak belirlenen odak grupların çalışmalarının sentez edilmesi ile oluşturulacak sonuç raporunun bir deklarasyon şeklinde olması planlanan Çalıştayın amacı, Çanakkale’nin depreme karşı daha güvenli ve dayanıklı bir kent olabilmesi için bir yol haritası oluşturmak olarak belirtildi. Sentez, deprem gerçeği ile kentleşme arasındaki ilişkiyi ortaya koyan, deprem riskini azaltmak için gerekli planlama, yönetim ve uygulama süreçlerini ele alan, deprem sırasında ve sonrasında yapılacak müdahalelerin organizasyonu, koordinasyonu ve etkinliği için dijital altyapının kurulması ve kullanılması konusunda öneriler sunan, depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmak için toplumun her kesimine verilmesi gereken eğitimler, tatbikatlar, psikolojik ve sosyal destekler gibi afet farkındalığı çalışmalarını içerdi. Tespit ve değerlendirmelerin izlenebilir ve hayata geçirilebilir olması için ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği içinde olması, toplumun her kesiminin katılımını sağlanması, sürekli güncel bilgi ve veri paylaşımı yapılması kurumların ve bireylerin ortak önceliği olarak belirlendi.