ÇOMÜ'de sıfır atık çalıştayı düzenlendi

TAKİP ET

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik fakültesinde açılış dersi konu başlığı 'İklim değişikliği ile birlikte sıfır atık ve sürdürebilirlik' oldu

Programa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Prof. Dr. M. Seçkin Aday, Prof. Dr. Yasemin Kavdır, Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, Dr. Öğr. Üyesi Dilvin İpek, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok, Tahsildaroğlu firması Ceosu Sevdil Yıldırım ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında iklim değişikliğine değindi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu; “Dünyada tabii yine ülkemizde özellikle pandemi süreçleri de düşündüğünde yaşanan iklim değişikliği, yine gıda üretimini ve dolayısıyla gıda güvenliğini etkilen en önemli sorunların başında geliyor. Tabii iklim değişikliğin etkileri gıda ürünlerinin verimini düşürmekte, azaltmakta ve gıda ürünlerinin de dolayısıyla gıda kaynaklarının azalmasına ve fiyatlarında artmasına neden oluyor. Arz talep dengesinde. Tabii dolaylı olarak sıfır atıkta yine gıda israfını ve çevre kirliliğini azaltmak için aslında önemli bir fırsat. Tabii devletimizin biliyorsunuz, yerel yönetimin özellikle ve SDK’ların yine özel ve kamu sektörünün çeşitli çalışmaları var sıfır atık kapsamında. Bu geliştirilen sıfır atık uygulamalarını gıda kaynaklarının verimli kullanımını sağlaması, yine gıda küresel iklim değişikliklerinin etkilerini azaltmasında bir araç hatta amaç olarak kullanıla geliyor. Bugünkü çalıştayımız da gıda üretiminde sürdürülebilirlik ve sıfır atık kapsamında farkındalığı arttıracak inşallah bu alandaki uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak önemli bir etkinlik olarak görüyoruz.” dedi.

Rektör Erenoğlu, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak da sıfır atık kapsamında yine yeşil kampüs akıllı kampüs uygulamalarında çok sayıda yakın dönemde hazırlığımız var, inşallah farklı proje kaynaklarına iç ve dış kaynaklara hazırladığımız pek çoğu onay yaşamasında. Üniversitemiz bünyesindeki yine tüm birimlerimizle sıfır atık uygulamalarına yönelik çalışmaları hızlandırdık. Bu süreçte onayımızı aldık. Çevre Bakanlığından inşallah. Bu çalışmaların daha da yaygınlaşması ve geliştirilmesini inşallah katkı sağlaması bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (EGİOSB) Müdürü Alper Altınok çalıştay da bir konuşma gerçekleştirdi.

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (EGİOSB) Müdürü Alper Altınok; “Aslında en çok dikkat edilmesi gereken yerler, organize sanayi bölgeleri ve sanayi alanları. İnşallah bizler de bunlara uyum sağlayıp gelecek nesillere daha iyi, yaşanabilir bir dünya bırakırız. Evet biz neler yaptık ; verimli arazi kullanımında kümeleme çalışması yaptık. Hem bizdeki firmaların atıkları yani kanalizasyona gidecek atıklarının kirliliklerine göre arıtmaya daha yakın olması, daha uzak olması. Daha sonra kokularının birbirine karışmaması, süt ürünleri var ,et balık işleme tesisleri var. Bunlardan bir tanesi Dardanel mesela burada Kepez’de bazı sorunlar yaşıyoruz. Tabii ki bir 30 sene öncenin teknolojisi ve ayrıca yerle ilgili sıkıntıları var. Bizim orada daha dikkatli olacaklardır. Son teknoloji kullanacaktır muhtemelen ama sonuçta üretim esnasında kimse peynirine, balık kokusu karışsın istemez. Bunlara da dikkate alıyoruz. Bunlarla alakalı hatta. Ezine orman müdürlüğü ve fidan müdürlüğü ile de Osb'yi bölgelere ayırdık. Organize sanayi bölgemizin arıtmanın kenarı ıhlamur ağaçları mesela koku kesici, bazı bitkiler ve ağaçlar var. Onları da bölüm bölüm işletmeler oluşmaya başlayınca ciddi bir ağaçlandırmada yapacağız. Bir şekilde önüne geçmeye çalışacağız.” dedi.

EGİOSB Müdürü Alper Altınok, kendi temiz enerjilerini ürettiklerini vurguladı. Altınok, “Biz kendi binamızı yeşil bina olarak tasarladık. Üzerinde güneş panellerimiz var, elektriği oradan kullanıyoruz. Sıfır atık anlamında kendi belgemizi aldık. Sıfır atıkla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Kendi binamızda sıfır atık belgemizde var ve bunu bütün OSB’ye belirli atık toplama, katı atık toplama merkezleri ya da noktaları oluşturarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

EGİOSB Müdürü Alper Altınok, doğayı kirletmemek adına son teknolojiyi kullanarak, firmalara detaylı inceleme gerçekleştirdiklerini belirtti. Altınok, “Atıksu arıtma tesisimiz 8 Bin metreküplük bir arıtma. Kimyasal ve biyolojik arıtma buradan da dikkat etmemiz gereken bir konu. Ezine’nin içinden geçen akçin çayına deşarj edeceğiz. O yüzden orada da ciddi sıkı çalışıyoruz ve doğayı kirletmeden geri dönüşümü sağlayarak bunu yapmaya çalışıyoruz ve burada benim değinmek istediğim kendi bünyemizde olan bir biyokütle santralimiz var.  Geçen gün başka bir programda da söyledim, çöp toplanıp çöp yakılıyor gibi yanlış bir algı var Çanakkale’de. Onu buradan tekrar düzeltmek isterim. Şu anda bizde 31 megawatlık, yani şöyle söyleyeyim, bizim bütün organize sanayi bölgesinin elektriğini karşılayacak dışardan hiç elektrik almayacak bir tesisimiz var ve şu anda çalışıyor. Burada kesinlikle çöp veya kimyasal bir şey yakılmıyor. Burada ormanın kestiği kökler var onlar gidiyor. Aynı zamanda işte mısır püskçesi ya da saman bu tarzda şeyler. Tamamen organik yakıtlar. Kesinlikle bir çöp yakma gibi bir şey söz konusu değil. Çöp yakan tesisler biogaz tesisleridir.” dedi.

Programda çalıştay katılımcıları sırayla gıda üretiminde sürdürülebilir ve sıfır atık konularında konuşmalarını gerçekleştirdi.