ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ'NDEN  TÜRK DENİZ TARİHİNE SAYGI

TAKİP ET

Bugün insanların dinlendiği, boğazı ve geçen gemileri seyrettiği, Çanakkale de; Türk Tarihinin ilk Türk Amirali Çaka Bey'in yattığını biliyor musunuz?

 

Bugün insanların dinlendiği, boğazı ve geçen gemileri seyrettiği, Çanakkale de; Türk Tarihinin ilk Türk Amirali Çaka Bey’in yattığını biliyor musunuz?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Denizcilik milli ülkümüzdür.” Diyerek, Türk Denizciliğini bizlere miras bırakmıştır. Denizcilik ne denli önemli bir mirastır ki, üzerinden yıllar geçmesine rağmen bugünde dünyanın en önemli stratejik hadiseleri, denizlerde cereyan etmektedir. Deniz üstü ticaret yolları, Doğu Akdeniz Doğalgaz Havzası, Mavi Vatan Hedefleri, Karadeniz Doğal Gaz Havzaları, Boğazlar vb. birçok güncel konu, dünya gündeminin denizcilik üzerinden yürümesini sağlamaktadır. Çocuklarımıza bırakacağımız gelecek, bu kavramları nasıl değerlendirdiğimiz ile doğru orantılı olacaktır. Geleceğimiz denizlerdedir, yani denizciliktedir. “Geçmişini bilmeyenler geleceğine yön veremezler”.

Çok değerli bir miras olan Denizcilik kavramını incelerken, kentimizde; Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturan ve tarihteki ilk Türk amirali olan hatta İzmir şehrini ilk defa Türk hakimiyetine alan Çaka Bey’in yattığını biliyor musunuz? 

Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Denizcilik Meslek Yüksekokulu harekete geçti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Türk Denizcilik tarihinin temellerini barındıran bu değerli mirasa tüm vatandaşlarımızın sahip çıkması ve geleceğimiz adına farkındalığın artması gerektiğini ifade etti”. Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit KUŞKU ise “İlgili kurumlar ve tüm vatandaşlarımızı bu mirasa sahip çıkmalıdır. Özgürlük Parkına, Çaka Bey ve Türk Denizcilik Tarihindeki önemini anlatan bir farkındalık alanı oluşturulmalı ve devletimizin milli ülküsüne sahip çıkılmalıdır. Gençlerimiz geçmişini bilmeli ve geleceğine yön verebilmelidir.” Dedi.