Biga Fuarı'nın 18'ncisini Vali Toraman ile Başkan Hisarcıklıoğlu açtı

TAKİP ET

150'den fazla firmanın katılımıyla bu yıl 200 bin civarında ziyaretçi hedefiyle aylar öncesinde hazırlıklarına başlanan Güney Marmara'nın en büyük Tarım Fuarı haline gelen Biga Fuarı kapılarını 18'nci kez ziyaretçilere açtı. 

 

 

150’den fazla firmanın katılımıyla bu yıl 200 bin civarında ziyaretçi hedefiyle aylar öncesinde hazırlıklarına başlanan Güney Marmara’nın en büyük Tarım Fuarı haline gelen Biga Fuarı kapılarını 18’nci kez ziyaretçilere açtı. 

 

Biga Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde organizasyonu gerçekleştirilen Biga Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı bu yıl 18’nci kez ziyaretçileri ile buluştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu’nun da katılımlarıyla gerçekleştirilen fuarın açılış töreninde Biga TSO Başkanı Şadan Doğan’ın yaptığı konuşma damga vurdu. Biga iş dünyasının taleplerini bir kez daha gündeme getiren Şadan Doğan’a bir destek de TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu’ndan geldi.

 

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan fuarın açılışında yaptığı konuşmada; “Güney Marmara’nın en değerli ilçesi, bölge ekonomisinin lokomotifi, birlik ve beraberliğin simgesi, doğal ve tarihi güzellikleriyle göz kamaştıran, ikinci yüzyılın parlayan yıldızı hedefiyle dikkat çeken Biga’mızda bugün açılışını yaptığımız Güney Marmara’nın en büyük fuarına hoş geldiniz, şeref verdiniz. 18’nci kez gerçekleştireceğimiz Biga Fuarımızın belki de en görkemli açılışlarından birini yapıyoruz. TOBB Başkanımız burada, valimiz, milletvekillerimiz, yurtdışından gelen misafirlerimiz, kaymakamlarımız, kamu idarecilerimiz, belediye başkanlarımız, çevre il ve ilçelerden gelen oda başkan ve yöneticilerimiz burada. Bugün burada birlik ve beraberlik içinde olmaktan, siz değerli konuklarımızı Güney Marmara’nın en büyük ve en profesyonel fuarında ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

 

“BUNU HEP BİRLİKTE BAŞARDIK”

 Biga Fuarı’nın her geçen yıl daha da büyüdüğünü ve profesyonelleştiğine dikkat çeken Şadan Doğan; “Fuarımızın bugünkü profesyonel durumuna gelmesinde emeği geçen komite başkanlarımıza, komite üyelerimize, işbirliği içinde olduğumuz ziraat odamıza, borsamıza, belediyemize, kaymakamlığımıza ve fuar şirketimize teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yılki konuşmamda ‘İnanıyorum ki, bundan sonra çok daha başarılı bir fuar gerçekleştiririz’ demiştim. Evet, burada hep birlikte bunu başardık. Konuşmamda net bir şekilde ifade etmek istiyorum ki; Rifat başkanımız bizim büyüğümüzdür, yol arkadaşımızdır. Rifat başkanımızın ‘en az artı 1 istihdam’ sözünü ileri taşıdık ve Biga’mızda işsizliği en aza indirecek, toplumsal refahı sağlayacak, iş yapan hemşerilerimizin para kazanmasını sağlayacak hedefler koyduk kendimize. Emek en yüce değerdir bizim gözümüzde” ifadelerini kullandı.

 

“BİGA’MIZ, ÜLKEMİZİN YATÇILIK ÜSSÜ OLACAK”

Biga’ya kurulacak Bozlar Yat üretim serbest Bölgesinin önemine dikkat çeken Şadan Doğan; “Yat Üretim Serbest Bölgesi, Karabiga Konteyner Limanı ve Yat Limanı, Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi ile Biga Organize Sanayi Bölgemizin genişleme alanının tamamlanması en öncelikli 5 proje olarak önümüzde duruyor. Kıymetli bakanımızın, bakanlıklarımızın, Ayhan Gider vekilim başta olmak üzere milletvekillerimizin de sıkı bir şekilde takibinde olduğu bu 5 projenin gerçekleşmesiyle hedeflerimize çok önemli ölçüde yaklaşmış olacağız. Bozlar bölgemizde yapılacak yat üretimiyle dünya pazarında ülkemizi ilk sıraya çıkaracağımızı biliyoruz. Biga’mız, ülkemizin yatçılık üssü olacak. Bir veri paylaşmak istiyorum. Gemi, Yat Hizmetleri İhracatçılar Birliği verilerine göre; 2023 yılında yurtdışına yapılan ihracat 1 milyar 529 milyon dolara ulaştı. Değerlendirmesini hep birlikte yapabiliriz. Bizler yatırımın bir an önce başlayacağını umut ediyoruz” dedi.

 

“SANAYİ, TARIM, HAYVANCILIK İLE ÜNİVERSİTEMİZİN GELİŞMESİ BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Biga için proje üretmeye ve takipçisi olmaya devam ettiklerini belirten Şadan Doğan; “Üçüncü Sanayi Sitesi, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Güzel Sanatlar Lisesi, Tematik Lise, Kapalı Spor Salonu, OSB Meslek Yüksek Okulu, Esentepe İlkokulu, coğrafi işaretli ürünlerimizin tanıtımı, iş garantili meslek lisesi projesi, Tabakhaneler bölgesinin düzenlenmesi, Biga Fuarımız, Ceviz Badem Fuarımız başta olmak üzere çok sayıda hedefimizin tek bir nedeni var. Biga’mızı ikinci yüzyılın parlayan yıldızı bir ilçe haline getirmek istiyoruz. Sanayinin, tarımın, hayvancılığın, üniversitemizin, eğitimin gelişmesi bizler için çok önemli” dedi.

 

“BİGA’MIZIN İHRACAATI 1,3 MİLYAR DOLAR” 

Biga’da çok ciddi üretim ve ihracat potansiyeli olduğuna vurgu yapan Şadan Doğan; “Biga’mızın 2023 yılındaki ihracat rakamı 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Burada İçdaş başı çekiyor. Doğtaş, Cenal gibi devlerimizin yanı sıra OSB’de yer alan demonte mobilya fabrikalarımız ve diğer ihracat yapan fabrikalarımızın da büyük payı var. İşte bu rakamları daha yükseğe taşımak, işsizliği en aza indirmek, ilçemize, ilimize ve ülkemize ekonomik refah sağlamak bizim en değerli işlerimiz olacak. Bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ve Milli Eğitim Bakanlığımızın işbirliğiyle inşa edilen ve öğrenci kabulü ile derslere başlayan anaokulumuzun açılış törenini gerçekleştirdik. Bir kez daha gururlandık. Sırada turizmle ilgili çalışmalar ortaya koymak var. En son hedefimiz ise böylesi önemli bir konumda olan Biga’mızda demiryolunun hayata geçmesi için çalışacağız. İşte tüm bunlar Biga’mızı ikinci yüzyılın parlayan yıldızı haline getirecek” dedi.

 

“EKONOMİK ZAFERLER ELDE ETMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün üretim politikalarının takipçileri olduklarını ifade eden adan Doğan; “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa kazanılan zaferler kalıcı olmaz, az zamanda kaybedilir.’ Biz de ekonomik zaferler elde etmek için mücadele ediyoruz. Hayallerimizle çıktığımız bu yolda, gerçek somut projelerimizin takipçisi olarak yolumuza devam ediyoruz. Hayallerimizin gerçekleşmesine çok az zaman kaldı” dedi.

 

“ÇALIŞMAK EKİP İŞİDİR; TÜM EKİBİMLE GURUR DUYUYORUM”

Birlikte başarmanın ayrı bir mutluluk verdiğine dikkat çeken Şadan Doğan, Biga için yaptıkları tüm çalışmaların arkasında ciddi bir ekip çalışması olduğuna dikkat çekerek; “Çalışmak ekip işidir. Biz meslek komitelerimizin çalışmalarıyla başarılı işler ortaya koyuyoruz. Biga iş dünyasının temsilcisi olarak komite üyelerimize, komite başkanlarımıza, meclis üyelerimize, meclis başkanımıza, meclis divanımıza, yönetim kurulumuza ve odamızın değerli personeli olan mesai arkadaşlarıma hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Başarılı işlerin ortaya çıkmasında büyük pay, ekibimizin. Ekibimizle birlikte yaptığımız çalışmalar, ortaya koyduğumuz Biga vizyonu ve geleceğe yönelik takip ettiğimiz tüm projeler bu dergide yer alıyor. Bu çalışmalar için tüm ekibimizle gurur duyuyorum” dedi.

 

“KONU BİGA OLDUĞUNDA; HERKES TEK YÜREK OLABİLİYOR”

Biga için elini taşın altına koyan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “Bizler iş dünyası olarak, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çok çalışıyoruz. Çalışmanın tek başına yeterli olmadığını ise çok iyi biliyoruz. Çanakkale ruhunu, Kuvay-i Milliye ruhunu taşıyan, Osmanlı’nın sancak beyi, Çanakkale Savaşı’nın yaralarının sarıldığı ilçe olan Biga’mızda tüm kurum ve kuruluşların, her görüşten siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, kısacası her Bigalı’nın alkışı hak ettiği bir gerçek var; Konu Biga olduğunda, konu ülkemiz olduğunda Biga’da herkes tek yürek olabilmeyi başarıyor. İşte bizi biz yapan, bizi başarıya ulaştıracak olan da bu birlik ve beraberlik ruhudur. Birlik ve beraberliğin en büyük simgesi olan Çanakkale ruhunu yüreğinde hisseden tüm siz değerli konuklarımızı yürekten alkışlıyorum. Bugün burada bizi yalnız bırakmayan valimize, TOBB Başkanımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, tüm konuklarımıza, fuarımızın tüm katılımcılara, ziyaretçilerimize teşekkür ediyor; fuarımızın, ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini umut ediyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

 

“BİGA’DA GİRİŞİMCİLİK, BİRLİK VE BERABERLİK RUHU VAR”

Biga Belediye Başkanı Alper Şen yaptığı konuşmada; “Fuarımız 18 yaşına girmiştir. 20 yıl sonra fuarımız 38 yaşına geldiğinde dünyamızın nüfusu tahminen 10 milyar olacak. Bugün ektiğimizin yüzde 70 daha fazlasını üretmek zorunda kalacağız. Bu üretim nasıl yapılacak? Bunu sağlamanın ilk yolu Gıda, tarım ve hayvancılıktır. Covid salgını bunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İkincisi ise teknolojidir. Önümüzde çok önemli fırsatlar var. Gelecek için kurtuluş geleneksel üretim değil teknolojidedir. Biga’da 18’nci kez fuarımızı düzenliyoruz. Ancak Biga’daki ilk fuar 108 yıl önce düzenlenmiştir. Savaş zamanında yapılan bu fuar 2 ay sürmüştür. Biga bu sınav için çok çalıştı, Türkiye’de bu çapta bir fuar düzenlemek o kadar zorken; Biga bunu hemen hemen her yıl düzenlemeyi başarıyor. Biga’da girişimcilik, birlik ve beraberlik ruhu var. 

 

“BİGA’DAN GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

Biga’da üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerin daha da arttırılması gerektiğine dikkat çeken Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Biga TSO bu yıl 50’nci yılına girdi; kurucu başkanımızdan Şadan Başkanımıza kadar tüm üyelerimizden, başkanlarımızdan Allah razı olsun. Birlikteliğimizi kaybetmeyelim, bu Biga’mızın gücüdür. Tüm bürokratlarımıza ve TOBB Yönetimine de, Rifat Hisarciklioğlu’nun da Biga’ya özel ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. Biga, Asya’nın bereket kapısıdır, bunun kıymetini bilelim. Havalimanı yakınımızda, köprümüz yakınımızda, demiryolu yanı başımızda, Şadan Başkanımız Demiryolu Biga’ya gelsin diyor, Biga Belediye Başkanı olarak bu konuda destek vermeye hazırım. Türkiye’de yetiştirilen birçok ürünün fazlası Biga’da üretiliyor. İSO 500’de iftihar ettiğimiz sanayicilerimiz var. Türkiye’deki modüler mobilya’nın yüzde 30’u Biga’da üretiliyor. Türkiye’nin ilk özel yem fabrikası Biga’da üretim yapıyor. Ülkemizde kullanılan 1 saatlik elektriğin yüzde 30’u Biga’da üretiliyor. Geleceğe bu açıdan ümit ile bakıyoruz. Biga’nın yerel ürünleri markalaşma yolunda, Biga Belediyesi olarak bizlerin üzerine ne düşecekse yapmaya hazırız. Gıda, tarım ve hayvancılık hepimizin ilgilenmesi alanlardır. Çocuklarımızın ele güne muhtaç olmaması için bu alanlara yatırım yapmalıyız. Gelecek bugünden daha zor olacak, o yüzden bu fuar gibi örneklerini daha çok çoğaltalım. Fuarımız bu açıdan da çok önemlidir, emeği geçenlere halkımız adına teşekkür ediyorum, den Allah razı olsun” dedi.

 

“BİGA ÜRETECEK, TÜRKİYE BÜYÜYECEK”

Biga Kaymakamı Ercan Kayabaş yaptığı konuşama da ise; “Bu yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Biga Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji fuarımıza hoş geldiniz. Biga ilçemiz Osmanlı İmparatorluğu döneminde sancak beyliği yapmış, tarihsel derinliği, dokusu, tarımsal üretimi, sanayileşme hamleleri, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile sadece Çanakkale’nin değil Güney Marmara’nın yüksel incisi olarak büyüyerek devam etmektedir. ‘Biga Üretecek, Türkiye Büyüyecek’ sloganımızla hem ülke ekonomisine katkı sağlamak istihdamı geliştirmek ve artırmak amacıyla ilçemizde ciddi atılımlar gerçekleştirilmektedir. Bugün bu fuarda da bunun bir izdüşümünü görmekteyiz. Biga Fuarımıza katılarak bizleri onurlandıran, Fuarı düzenlememizde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“BİGA FUARI SİZLERİN ÜRETİM GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR”

Biga Fuarı’nın açılışına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu ise yaptığı konuşmada harcanan emeğe dikkat çekerek; “Hayırlı işler için Biga’dayız. Biga TSO’nun şehrimize kazandırdığı arabuluculuk merkezinin açılışını yaptık. Artık tüm ticari ihtilaflarımız hem daha ucuza hem de daha hızlı çözülebilecek. TOBB Anaokulu’nun açılışını gerçekleştirdik. Biga’mıza hayırlı uğurlu olsun. Şimdi de tarım ve hayvancılığın merkezi olan Fuarımızın açılışı için bir aradayız. Bu fuarın hayata geçmesinde emeği geçen gerçek bir Biga sevdalısı olan Biga TSO başkanım Şadan Doğan başkanımı kutluyorum. Zira artık fuarımız kurumsallaştı, 18’nci kez düzenliyoruz. Güney Marmara’nın en büyük tanıtım etkinliğini gerçekleştiriyorsunuz. Böylece üretici ve ürünlerinizin reklamını yapıyor, milli değerlerimize sahip çıkıyorsunuz. Yerel kalkınmanın ve zenginleşmenin yolu da buradan geçmektedir. Bülent Baş başkanımı da kutluyorum. Biga’ya tahıl kurutma tesisi kazandırdı, fuarımızı da oda ve borsamız el birliği ile yapıyorlar. Biga Fuarı hem Biga’nın hem de Çanakkale’nin üretim gücünü göstermektedir” dedi.

 

“TÜRKİYE’Yİ DOYURAN TOPRAKLARDAYIZ”

Biga tarımı ve hayvancılığının üretim kapasitesine dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarciklioğlu; “Türkiye’yi doyuran topraklardayız. Çanakkale Köprüsü Biga’yı hem Asya’ya hem de Avrupa’yı birbirine bağlayan bir ticari koridor haline dönüştürdü. İnşallah İzmir karayolu da bir an önce başlatılır, bizim iş dünyamız bunu bekliyor. Sanayi yatırımları da gün geçtikçe de artıyor. Çanakkale’de şuana kadar 18 ürün coğrafi işaret almış durumda. En son Biga Peynir Tatlısının da coğrafi tescili yapılmış durumda. Ezine peyniri Avrupa’da ilk tescilli Türk Peyniri oldu, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ÇANAKKALE’NİN MARKA ŞEHİR HALİNE GELDİĞİNİ GÖRÜYORUM”

Çanakkale’deki coğrafi işaretli ürün potansiyeline atıf yapan ve birlik beraberlik içinde hareket edildiğine dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarciklioğlu; “Türkiye’de markalaşan şehirlerde bir birliktelik var. Valisi, belediye başkanları, milletvekilleri ve STK’lar bir ve beraber ise o şehir marka şehir oluyor. Çanakkale’de de bu var. Buradaki gördüğüm manzaradan etkilendim Çanakkale adına, doğru yoldasınız, teşekkür ediyorum. Elbette farklılıklarımız olacak, farklılıklarımız zenginliğimizdir, farklılıkları ortak akla dönüştürebilir. Daha önce bunu görmemiştim ama şuan bunu birlik ve beraberliği gözlerimle görebiliyorum” dedi.

 

VEKİLLERE ÇAĞRI: “BİGALILAR; DEMİRYOLU, KONTEYNER LİMANI, YAT LİMANI İSTİYOR”

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan’ın yıllarca gündeme getirdiği demiryolu, Konteynır ve yat limanı gibi projelere bir kez daha dikkat çeken TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu, milletvekillerine seslendi:

 

“Güney Marmara’nın sanayi merkezi haline gelen Biga için isteklerimiz var. Şadan kardeşim de söyledi; Biga’mıza Demiryolu istiyoruz sayın vekillerim. OSB’nin gelişmesini, turizmin gelişmesi için Yat limanı istiyorlar. Konteynır limanı da Karabiga’mıza yakışır. Şadan Doğan ve Bülent Baş başkanlarım devamlı sizlerin sorunlarınızı bana sürekli iletiyorlar. Bende bakanlar nezdinde sorunlarınızı dile getiriyorum. Odalarımız ve borsalarımız sizlere 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Paris ve Berlin odalarını kim denetliyorsa; Biga oda ve borsamı da onlar denetledi. Uluslar arası bir akreditasyon kurulu tarafından 5 yıldızlı hizmet verildiğini tescillediler. Bizlerin buluşmasını sağladıkları için oda ve borsa başkanlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle fuarın yapılmasına katkı veren kim var ise; katılım gösteren tüm firma ve üreticilerimize teşekkür ediyorum.”

 

“YAPILACAK HİZMETLERİ DESTEKLEMEYE SÖZ VERİYORUM”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan yaptığı konuşmada; muhalefet olarak Biga ve Çanakkale’ye yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerinin sözünü verdi. Güneşhan; “18’ncisini düzenlediğimiz fuarımızda sizlerle olmaktan dolayı çok mutluyum. Dünyanın en güzel coğrafyasında yaşıyoruz. Allah bize öyle bir coğrafya bahşetti ki; suyumuz, doğamız, bereketli topraklarımız var. Önümüzdeki yüzyılın en önemli sektörü tarım olacak. Birçok gelişmiş ülke tarıma ciddi yatırımlar yapıyorlar. Bizler de planlı tarıma bir an önce geçmek zorundayız. Dünyamızın önündeki en ciddi sorun iklim sorunudur. Bunları da dikkate alarak çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Biga’mızın ciddi talepleri var; iktidar ve muhalefet bir araya gelerek Biga’mızın taleplerinin yerine getirilmesi için çalışmak üzere hepinize söz veriyorum. Fuarımıza katılan firmalarımıza bereketli günler, emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” dedi.

 

“MODERN TARIM ASLA İHMAL EDİLMEMELİDİR”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da yaptığı konuşmada; “Tam 18 yıl oldu, bir fidan gibi büyümesini izlediğimiz fuar 18 yaşına girmiş olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Emeği geçen tüm kurumlarımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Hem Biga’nın tarımı ve tanıtımı için ciddi emek harcıyorsunuz. Tarım gerçekten çok önemlidir. Vatan üzerine bastığımız topraklar değildir; aynı zamanda üzerinde yaşayan vatandaşların karnının doyurmasını saplayan tarımda bir vatandır. Tarım aynı zamanda çağı yakalayabilmektir. Modern tarım asla ihmal edilmemelidir. Tarımdaki gelişmelere mutlaka ayak uydurmak zorundayız. Mustafa Kemal Atatürk de tarımda modernleşmeyi takip etmiş Atatürk Orman Çiftliğini kurmuştur. Traktör üzerindeki resmini mutlaka görmüşsünüzdür. Elbet sorunlar olacaktır, oluyor. Tarımda girdi maliyetleri artıyor, bunlar çözülmeyecek sorunlar değildir. Söz konusu eğer Biga ve Çanakkale’miz ise; muhalefet partisi milletvekili olarak İktidarın arkasında durmaktan asla çekinmeyiz” dedi.

 

“BİGA; GÜNEY MARMARANIN İNCİSİDİR”

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider; Biga’nın hem coğrafik hem de ekonomik özeliklerine dikkat çekti. Milletvekili Ayhan Gider konuşmasında; “Biga ilçemiz Güney Marmara’nın hatta Kuzey Ege’nin incisidir. En büyük merkezi haline gelmiştir. Böyle bir coğrafya’da bu fuarı birlik ve dayanışma içerisinde götüren TSO Başkanımız Şadan Doğan’a, Borsa Başkanımız Bülent Baş’a teşekkür ediyorum. Biga ilçemi kavramı ile çok da ele alınabilecek bir yer değildir; burası eski bir sancaktır. Hukuki statüsü ne olursa olsun gelenekleri ile yaşayan bir ilçedir. Birlik ve beraberlikle de ortaya koyduğu organizasyonlarla da bunu çok net bir şekilde gösteriyor. Üretimini yaptığı tüm ürünlerde hem birim başı verim hem de kalite olarak dünya standartlarının çok üzerindedir. Türkiye tarımı, Biga tarımı seviyesine geldiği anda biz sorunlarımızı çözmüşüz demektir. Türkiye için hedef Biga olabilir. Bunda da en büyük pay kurumlar arası ahenktir. Bigalılar iş konuşurken; siyasi fikir, din, dil bakmazlar. İşlerini konuşur, karar verir ve uygulamaya koyarlar. Bunun sonuçlarını da bugün burada görebiliyoruz” dedi.

 

“BİGA’YA İMALAT, MONTAJ VE TEKNOLOJİ GEREKTİREN SANAYİ TESİSLERİNİ BEKLİYORUZ”

Biga’ya büyük ağır sanayi tesislerinin göz diktiğine dikkat çeken Ayhan Gider, Biga için doğru sanayi tesislerinin yatırım yapmasını istediğini ifade etti. Gider; “Çanakkale Köprümüz ve otoyollarımız ile birlikte Çanakkale yeni bir döneme girdi. Yapılan yatırımlar kadar yapılmaması gereken yatırımlardan da Çanakkale’mizi korumak hepimizin görevidir. Bütün sanayi tesislerinin gözü özellikle Biga’da. Liman yapılacak çok fazla yer kalmadı. Antalya’dan Lapseki’ye kadar olan bölgeler ya turizm yada Sit alanı. Bandırmadan sonraki bölge zaten dolu, Karadeniz’in potansiyeli belli. Kalan yer Lapseki’den Bursa’ya kadar olan bölge. Artık bizim kıyılarımız çok kıymetli hale gelmiştir. Buradan tüm yatırımcılara ifade etmek isterim ki; yeni Demir-Çelik tesislerine yeni ağır sanayi tesislerine verilecek bir karış yerimiz yoktur. Biga’da öyle bir alanımız yok. Bizler Biga’ya imalat sanayi, montaj sanayi, teknoloji ve yetenek gerektiren sanayi tesislerini bekliyoruz. Çünkü Bizde ucuz iş gücü de yok. Önce büyük tesisler kurup daha sonra dışarıdan ucuz iş gücü getirerek demografik yapımızın bozulmasına da göz yumacak halimiz yok. İktidarımız ve muhalefetimizle, kamu ve özel sektörümüzle el ele vererek buranın sanayileşmesi ve gelişmesini değil; doğru sanayi tesisleriyle donatılması bizlerin görevidir. Bu dönemde üniversitemizin Biga’daki fakültelerimizin üretime yönelik bölümler haline dönüştürülmesi önceliğimiz olacaktır. Bugün açılışı yapılan okul vesilesi ve temeli atılacak TOBB kapalı spor salonu için TOBB Başkanımıza, fuarımızda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BİGA İLE ÇANAKKALE; İSTİHDAM, ÜRETİM VE İHRACATTA SÜREKLİ İLERİ GİDİYOR”

Çanakkale Valisi Doç. Dr Ömer Toraman ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

“Anadolu pek çok yerde kadim üretim ve ticaret merkezlerine sahip bir coğrafyadır. Güçlü esnaf ve ahilik geleneğine sahiptir. Biga’da bunlardan bir tanesidir. Biga, Anadolu’da bu verimli topraklarda üretimin yapıldığı, ürettiğini de sattığı bir merkez olma yolunda yüzyıllardır önemini korumuş bir ilçemizdir. Biga artık bu özelliğini Biga TSO öncülüğünde fuarlaştırmış durumda. Bu gelenekleri muhafaza etmemiz gerekiyor, bu bizim gücümüzdür. Bereketli topraklarımız var, çalışkan insanlarımız var. Bunun neticesinde çok şükür; hem Biga ve Çanakkale’de istihdam, üretim ve ihracatta sürekli ileri gidiyoruz. Emek veren, destek veren herkese teşekkür ediyorum. TOBB Başkanımıza eğitime verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını, bereketli olmasını temenni ediyorum.”

 

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması 

 

Biga Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’nda birbirinden değerli sığırlar görücüye çıktı. Güzellik yarışması sonrasında dereceye giren sığırlar açık artırma usulü ile satışa çıkarıldı. Açık artırmaya vatandaşlar kadar Biga’nın ünlü simaları da yoğun ilgi gösterdiler.

 

Biga Fuarı etkinlik alanında gerçekleştirilen Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması heyecanlı anlara sahne oldu. Yarışma sonuçlarının açıklanması öncesinde Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş yaptığı konuşmada Biga’nın tarımsal ve hayvancılık açısından önemine dikkat çekti. Başkan baş konuşmasında; “Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’na hepiniz hoş geldiniz. Bu yarışmayı, hayvansal üretimin önemini vurgulamak, bölgemizde yetiştirdiğimiz ırkları tanıtmak ve hayvancılığı gelecek nesillere sevdirmek amacıyla düzenlemiş bulunuyoruz. Biga, sığır yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde yapıldığı önemli bir ilçedir. Sığırlardan elde edilen süt ve et ürünleriyle ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlanmaktadır. Yaklaşık 60.000 sığır varlığı ile Biga, Çanakkale ilinin toplam sığır varlığının %30’unu temsil etmektedir. İlçemizde sığırcılık önemli bir sektördür ve bu sektörde 3.600’ün üzerinde sığır işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, günlük inek süt üretimi yaklaşık 250 ton civarındadır” bilgisini verdi.

 

“TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN BÖLGEMİZDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİBİZ”

Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş konuşmasının devamında ;”Tarımsal üretim açısından da ilçemiz, bölgemizde önemli bir yere sahiptir. Son verilere göre: 2024 yılında buğday 146.000 dekar, arpa 85.000 dekar, ayçiçeği 30.000 dekar, mısır 56.000 dekar, çeltik100.000 dekar, biber 530 dekar, domates ise 4.300 dekar alanda tarım yapılmaktadır. Gördüğünüz gibi Biga’mızın Tarım potansiyeli rakamlarla da her şeyi ifade etmektedir. İlçemiz Biga, hayvan varlığı açısından bakacak olursak, 2024 yılı verilerine göre: Büyükbaş hayvan varlığı yaklaşık 60.000 baş, Küçükbaş hayvan varlığı ise yaklaşık 125 bin başa ulaşmıştır, bu da bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu göstermektedir. Unutmayalım ki, çağdaş dünyanın ekonomik sorunlarını çözebilecek anahtar kavramlardan biri "üretmektir”. Hayvancılık işletmelerinde sürdürülebilirlik ve kârlılık, üretim ve üremenin devamlılığına bağlıdır.

 

BİGA’NIN BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI 200 BİNE YAKLAŞTI

İlçedeki hayvancılık ve tarımsal üretim kapasitesini değerlendiren Başkan Bülent Baş; “Ayrıca, Biga’mız tarım ve hayvancılık açısından çok verimli topraklara sahiptir. Bu verimli topraklarımıza sahip çıkma konusunda kararlıyız. Biga’da her türlü bitkisel ve hayvansal üretim yapılmakta olup, hayvancılık da bu alanda önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, bu verimli toprakların tarım dışı sanayi ve imara açılması, tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zararlar verecektir, vermektedir! Çevre ilçelerde birinci sınıf tarım arazilerine yapılan ve izin verilen OSB’leri gördükçe içimiz kan ağlamaktadır. Çünkü bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bizde, bu tarz hatalı kararların olmaması için Biga’mızda üretilen tarım ve hayvansal ürünlerin katma değere dönüştürülmesini ve tarım ile hayvancılığa dayalı sanayinin Biga’da gelişmesini hedefliyoruz ve istiyoruz! Bu doğrultuda, hükümetimizden, ilgili bakanlıklardan ve milletvekillerimizden gerekli desteklerin ve teşviklerin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu konu Biga tarımı ve hayvancılığı için hayati önem arz etmektedir” dedi.

 

“ÜRETMEYE, YENİLİK YAPMAYA DEVAM EDELİM”

Gençlerin de üretimde yer alması gerektiğinin altını çizen Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Son olarak, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen İlçe Tarım Müdürlüğümüze,sponsorlarımıza ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Tekrardan sponsorlarımıza, üyelerimize teşekkür ediyorum. Yarışmamızın, Biga'da ve çevresinde hayvancılık ve tarımın geleceği için ilham verici olmasını diliyorum. Üretmeye, yenilik yapmaya, gençlere tarım ve hayvancılığı sevdirmeye devam edelim. Herkese saygılar sunuyorum. Sağ olun var olun.”

 

“ULUSLARARASI SİSTEME GÖRE PUANLAMA YAPTIK”

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışmasının jüri üyelerinden birisi olan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi eski dekanı Fevzi Uğur yaptığı kısa konuşmada hayvanları bizzat yerinde incelediklerini ve puanlamanın uluslar arası ölçeklere göre yapıldığını açıkladı. Uğur konuşmasında; “Öncelikle bu yarışmanın yapılması Tarım ilçe müdürlüğümüz tarafından duyurulmuştu. Üreticilerimizin başvuruları sonrasında jüri üyeleri olarak ön değerlendirmeye aldık. Ön değerlendirmeden sonra öne çıkan simental, et sığırları ırkı gibi hayvanları yerinde veya işletmelerde tek tek inceledik. Yani hayvanın ayağına gittik. Uluslararası sistemleri bu değerlenmelerde göz önüne aldık. Son derece objektif olarak puanladık. Puanlamalarımızı daha sonra tarım ilçe müdürlüğümüze teslim ettik. Bu tür değerlendirmelerde; hayvanların ırk özelliklerine, genel görünüşleri, ayak ve bacak özellikleri, duruşu, üreme özellikleri gibi özelliklere bakıyoruz. 7-8 temel özelliklere göre 1-10 puan arası değerlendirmelerde bulunduk. Bu vesile ile tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, kaybedenin olmadığı, katılanların hepsinin kazandığına inanıyoruz. Biga bir hayvancılık ve tarım kentidir; Biga başlı başına Çanakkale’nin hayvansal üretiminin yüzde 30’u karşılıyor. Bu sene bu yarışmayı üstlenen Bülent Baş beyi kutluyorum. Şadan Doğan başkanımızın çok büyük emekleri oldu, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bu tür organizasyonların devamı için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Biga Belediye Başkanı Alper Şen; “Her konuşmamızda, her sohbetimizde adını geçirdiğimiz Biga’nın Eti, Biga’nın Sütü cümlelerinin vücut bulmuş hallerini bugün burada görme şansına erişmiş oluyoruz. Tüm o cümlelerin dayanağı buradaki birbirinden güzel hayvan varlıklarımız ve üreticileridir. Fuarın anlamını artırmak adında, hayvansal üretimi desteklemek adına bu yıldan itibaren seviyesinin artması gerektiğine inandığımız ve desteklemek istediğimiz konulardan bir tanesi de işte bu tür organizasyonlardır. Bu organizasyonun hayata geçirilmesi adına elinden geleni yapan başta Biga Borsa Başkanımıza ve üreticilerimize olmak üzere kurumum adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

“TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELİŞİMİ İÇİN KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

Biga’nın tarım ve hayvancılığının önemine dikkat çeken Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı; “Biga, Çanakkale ilimizin tarım ve hayvancılık anlamında büyüten, üreten lokomotif görevi gören bereketli bir ilçemizdir. Biga’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Biliyoruz ki; Biga üretirse tarım ve hayvancılık gelişirse ülkemizin refahına ilçemiz olarak ciddi katkılar sağlayacağız. Bu anlamda bugünde Biga’mızda üretilen Biga’mızda geliştirilen bu değerlerin sonucunu hep birlikte görüyoruz. Biga sığırcılığı Güzellik Yarışmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Çanakkale Doç. Dr. Ömer Toraman ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde tüm protokol üyeleri tarafından kurdela kesilerek açılış gerçekleştirildi. Programın ve konukların yoğunluğu nedeniyle bu yıl geçtiğimiz yıllardaki stant ziyaretleri yapılmadı ve kısıtlı tutuldu.