BAYRAM 100 KİŞİYE İŞ BULDU
ÇOMÜ Akademisyenlerinden Gökhan Bayram, pandeminin son altı ayında 100 kişiye iş buldu. Mimardan öğretmene, garsondan şoföre 100 istihdama aracılık eden Bayram, işe girenlerin çoğunluğunun kadın ve gençlerden oluştuğunu belirtti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram, pandemi sürecinde işsiz kalanların iş bulma problemleriyle ilgilendi. Önceleri işletmeleri gezerek personel arayışlarını not eden akademisyen, internet üzerinden verilen iş ilanlarının yanısıra kendisine ulaşan işverenlerin mesajlarını da sosyal medya hesaplarından iş arayanlar için yayınlamaya başladı. Küresel salgın krizinde işsiz kalan çok kişiye yardımcı olundu.
Sosyal medya hesaplarından son altı ayda 100 işletmeye personel, 100 insana ise iş bulan Bayram, bu sayede işe başlayanların 72’sinin kadın olduğunu belirtti. Gönüllü olarak yürüttüğü çalışmalarda kısa zamanda önemli sonuçlar elde eden akademisyen, iş arayanlara iş bulmaktan, işverenlere ise personel bulmaktan mutlu olduğunu kaydetti ve işverenlere teşekkür etti.
EN ÇOK GARSON ARANIYOR
Akademisyen Gökhan Bayram, pandemiyle birlikte kendisine yapılan işveren başvurularında en fazla garson arayışının olduğuna dikkat çekti. Hizmet sektörünün kalifiye personel bulma konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Bayram, “Aşçı, usta, elektrikçi, tesisatçı vb. hizmet mesleklerinde personel azlığı var. Son altı ayda evde çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakıcılığı, güzellik uzmanlığı gibi meslekler revaçta. Teknik veya mesleki personel bulmak zor. Bu sebeple liselerimizin ve üniversitelerimizin aranılan meslek dallarında eğitime önem vermeleri ve kalifiye insan yetiştirmeleri çok önemli görünüyor.” dedi.
EN ÇOK ARANAN İŞ: “MASA BAŞI İŞ”
Toplumun önemli bir kısmının masa başı iş istediğini söyleyen Akademisyen Gökhan Bayram, iş arayanların önemli bir bölümü de aradıkları işi; mesai saatleri sınırlı, maaşı dolgun, çok yormayan, masa başı işler olduğunu belirtti. Öte yandan gençlerin önünde konulan deneyim şartının önemi bir problem olduğunu aktaran Bayram, “Mezun gençler, deneyim yoksunluğunda dolayı iş bulamıyor. Kimse dünyaya deneyimli gelmiyor” dedi. İşverenin en büyük probleminin ise kalifiye ve daimi personel olduğunun altını çizen Bayram, “İşveren devamlılığı olan personel arıyor. İşveren, yetiştirdiği ve iş öğrettiği personelin, kısa zaman sonra ayrılıp başka işlere gitmesinden rahatsız.” dedi. İstihdama yönelik çabalarına devam edeceğini bildiren Gökhan Bayram, iş arayanlara ve iş verenlere gönüllü katkı sunmayı sürdüreceğini, hedefinin 2021 yılı sonuna 150 kişi, 2022 yılı sonuna kadar 500 kişi olduğunu kaydetti.